Я працюю в Києві і зараз знайшла роботу по місцю проживання. Чи зобов’язана я відпрацювати 2 тижні на старій роботі?

Всі твердження про обов’язок працівника відпрацьовувати 2 тижні ґрунтуються на положеннях ст.38 Кодексу законів України про працю (КЗПП).  Ст. 38 КЗПП встановлює, що «працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, письмово повідомивши про це власника (або уповноважений ним орган, наприклад: відповідний відділ кадрів роботодавця) за два тижні». Саме такий (встановлений законом) обов’язок працівника має своїм наслідком необхідність відпрацювати наступні (після письмової заяви про звільнення) 2 тижні.

Отже, обов’язок працівника відпрацювати 2 тижні після  попередження роботодавця про звільнення виникає виключно у випадках, коли:

1) працівник здійснює (здійснював) трудові обов’язки на підставі трудового договору (за відсутності трудового договору вважається, що його функції виконує відповідний наказ про призначення працівника на посаду);

2) трудовий договір, який регулює відносини працівника і роботодавця, є таким, що укладений на невизначений строк (безстроковим);

3) працівник розриває договір за власною ініціативою;

4) працівник розриває договір шляхом письмового повідомлення роботодавця (написанням відповідної заяви про звільнення);

5) у працівника, який ініціює власне звільнення, відсутні обставини (перелік міститься в ст.38 КЗПП), які зумовлюють обов’язок власника розірвати трудовий договір в той строк, який  бажаний для працівника (наприклад: з наступного дня після подання відповідної заяви про звільнення). Звертаємо увагу, що у вищевказаному випадку строк, обставини та їх документальне підтвердження мають зазначатись у відповідній заяві про звільнення, наприклад (щодо обставин):

- переїзд на нове місце проживання,

- переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість,

- вступ до навчального закладу,

- неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком,

- вагітність,

- догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку,

- догляд за дитиною-інвалідом,

- догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку,

- догляд за членом сім’ї  - інвалідом І групи,

- вихід на пенсію,

- прийняття на роботу за конкурсом,

- роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного договору чи трудового договору,

- інші поважні причини.

 

Таким чином, якщо Ви працюєте на старій роботі за трудовим контрактом, укладеним на невизначений строк, і, якщо у Вас відсутні перелічені вище обставини, то Ви зобов’язані повідомити роботодавця про звільнення за власним бажанням за 2 тижня і як наслідок (після такого повідомлення) – відпрацювати ці два тижня.